El Bodum fa 40 tacos

"Un dia, el meu admirat dibuixant, Francesc Mateu va dibuixar un elefant. A mi em va agradar molt!! En aquell moment estava estudiant macro-volums a la Massana, i li vaig proposar de fer-lo amb volum. Ens vam engrescar els companys de feina, com ara en Ramón Martínez, Ramon Cardona, Rosaura Malla, Pere Trias, Josep Latorre, Pepe Farrés i d’altres (disculpeu, després de 40 anys, em falla la memòria).

Ens vam anomenar Col·lectiu Bòdum. Vam començar fent una maqueta amb filferro, i després vam dibuixar les plantilles a mida natural per poder realitzar l’estructura de ferro, que era de rodó (varilla). Un cop vàrem tenir soldada l’estructura de ferro, el vàrem folrar amb tela de galliner i, després, amb sacs amarats de ciment pòrtland i sorra de marbre.

Finalment el vam pintar de color gris. Tot això ho fèiem al garatge on el meu pare tenia el camió, al carrer Fondo, que aleshores es deia carrer d’Alfonso Sala, i, actualment, passeig de Francesc Macià. Les portes del número 8 estaven obertes a tothom qui volgués ajudar a construir la bèstia. El vam realitzar en uns tres mesos. En acabar el treball, vam presentar el projecte a l’ajuntament.
Els vam explicar que teníem un elefant a casa i que el volíem instal·lar a la plaça Pearson per a tots els infants de Rubí.

En aquella època de transició (fins el 1979 no vàrem tenir l’Ajuntament democràtic) encara no s’havia elegit el nou batlle i només hi havia el secretari, el senyor Vergés. Quan ens va sentir, va fer uns ulls com unes taronges, però va decidir encarregar-ne un informe a en Jordi Pujol, director de l’Escola d’Art. Aquest informe va ser positiu: l’elefant tenia prou qualitat per poder ser exposat a l’aire lliure. Així doncs, l’ajuntament hi va donar l’autorització i va acceptar pagar el cost del material (20.000 pessetes), que és tot el que vàrem demanar.

El dia de la col·locació del Bòdum a la plaça Pearson (25 de juny de 1978) va ser una festa. Prèviament se n’havia fet publicitat: amb l’ajut de la Coordinadora d’Esplais es van distribuir cartells per tot Rubí i fins i es va anunciar pels carrers amb un cotxe i un megàfon que «un elefant de 2.000 quilos s’havia perdut i que apareixeria el dia 25 a la plaça de l’Ajuntament». L’elefant va ser batejat per la Roser Tutusaus com a Bòdum (Dumbo, capgirat). La festa de presentació del Bòdum A 10.30h del matí hi va haver concentració a la plaça de l’Ajuntament, amb una actuació del grup Titelles Naip, amb l’espectacle Els tres Tambors.

També hi van participar els gegants de roba, elaborats per la Taula de Joves de Rubí, que es van estrenar aquell dia. Tot seguit, amb el Bòdum enfilat al camió del Saltó, vam desfilar tots en cercavila, acompanyats de gralles i timbals cap a la Plaça Pearson. Ho va organitzar tot la Coordinadora d’Esplais de Rubí."

Pep Borràs, 2018

Per aquest motiu des de diferents àmbits de Rubí s'han organitzat diferents activitats relacionades amb el 40è aniversari del BÒDUM.

Exposició BÒDUM i el Disseny
Inauguració: Dimecres 13 de juny a les 19.00 h
Duració: Del 13 al 22 de juny de 2018
Localització: Sala d'exposicions de l'escola
Organitzadors: Ajuntament de Rubí i  edRa, escola d'art i disseny
 Bòdum i els infants
Inauguració: 11 de juny a les 19.00 h
Duració: 30 de juny de 2018
Localització: Sala d'exposicions de l'escola
Organitzadors: Ajuntament de Rubí i Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler
 Bòdum i art
Inauguració: 26 de maig
Duració: 30 de juny de 2018
Localització: Antiga Estació l'exposició
Organitzadors: Ajuntament de Rubí i Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler
Festa El Bòdum fa 40 tacos
Data: Dissabte 23 de juny
Duració: De 10 a 13 h.
Localització: Plaça Pearson, Rubí
Organitzadors: Ajuntament de Rubí , Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i edRa, escola d'art i disseny
Col·laboradors: Anades de l'Olla, Petados Crew i Sr Chen, Dinamic Crescendo